במאמר הנוכחי, אני הולכת להציג לכם דרך לשינוי של דפוסים מעכבים.
על מנת להבין זאת, אסביר תחילה מה זה אומר שינוי דפוסים, ממה הם מורכבים ולבסוף, אתן הדגמה לדרך פעולה שתוכלו לעשות זאת בעצמכם כבר עכשיו.
שינוי דפוסים, הכוונה בשינוי של האסטרטגיה שבה אנו פועלים.
המושג אסטרטגיה מתייחס לסט של תגובות שקורות באותו האופן כתגובה לגירוי מסוים, ומוביל תמיד לאותה התוצאה.
אסטרטגיה מתחילה מגירוי - משהו שקורה (לרוב חיצוני), שמפעיל אותנו להגיב בצורה מסוימת.
מהרגע שהגירוי מתקבל, ועד לרגע של התגובה ישנם מספר מרכיבים שקורים. אותם מרכיבים יכולים להיות:
• ויזואליים (תמונה/סרט/מילה שאנחנו רואים בראש)
• שמיעתיים (קול פנימי/חיצוני של דיבור או של צליל כלשהו)
• ותחושתיים (כל מה שקשור להרגשות פיזיות כמו התכווצות/התרחבות וכו').
לכל אחד מהמרכיבים יש את העוצמה המדויקת, את המינון שיגרום לנו להגיב.
כך למשל, 2 אנשים יכולים להגיד את אותו המשפט בדיוק. כשתשמעו את אחד מהם אתם תגיבו כרגיל, וכשתשמעו את השני תתעצבנו מאוד, או תתלהבו מאוד. מה שונה?
דוגמה נוספת היא, שיש לנו רף מסוים של כאב, שנרגיש אותו עד גבול מסוים, אבל כשהוא מגיע לאותה נקודה – אנחנו נפעל מיד. זאת עוד דוגמה למינון של אחד מהמרכיבים.
בעצם, הגירוי שמגיע, מפעיל אצלנו בצורה אוטומטית את המרכיבים (ויזואליים/שמיעתיים/תחושתיים) בסדר מסוים ובמינון מסוים, עד לאותה התגובה שלנו.
במושגים פסיכולוגיים – נוצרת "התנייה" – קשר בין גירוי מסוים, לתגובה מסוימת.
הקשר הזה יתבטא במוח שלנו בהפעלה של איזורים שקשורים לזיכרון (המקושר בעיקר עם איזור שנקרא "היפוקמפוס"), ואיזורים שקשורים לרגש (איזור שנקרא "אמיגדלה" או בלוטת השקד בתרגום לעברית).
*ישנם תהליכים נוספים שקורים במקביל, אבל אלו האיזורים המוכרים ביותר והפשוטים ביותר להבנה.
דרך טכניקות של NLP ניתן לשחרר את הקשר הזה במספר דרכים. בפוסט הזה, אני הולכת להראות לכם דוגמה לשחרור הקשר דרך שינוי מרכיבי האסטרטגיה.
הדרך לשינוי האסטרטגיה:
• - קודם כל,עלינו למפות את האסטרטגיה שלנו שלב אחר שלב ולבדוק מה היא כוללת. המיומנות למפות את האסטרטגיה דורשת תשומת לב לדברים הקטנים ביותר שקורים תוך מספר שניות.בדוגמה שלי אתייחס למרכיב שמיעתי. נניח ויש קול פנימי, שאומר לכם משהו שלילי, כמו "אני לא מספיק". לקול הזה ישנם מינונים: של עוצמה, מהירות דיבור, מיקום שהוא מגיע ממנו, ועוד. הקול הזה לצורך ההדגמה, הוא מאוד אסרטיבי, והוא מפעיל תחושות לא נעימות בגוף.הדרך לשנות את ההרגשה הסופית, היא בשינוי ההקשר של הקול – עם החוויה הלא נעימה.
יש לנו את היכולת לדמיין ולשנות את מה שאנחנו יצרנו, ממש בכוחות עצמנו.
נסו לעשות זאת ממש ברגע זה:
• - דמיינו את הקול הזה, כאילו הוא נשמע ממש עכשיו. הורידו את עוצמת הווליום של הטון לנמוך יותר, או שנו אותו לטון של דמות מצחיקה מסרט מצויר שראיתם.. איך זה מרגיש לכם עכשיו?
• - או לחלופין, החליפו את המקור של הקול הזה כך שמי שיגיד אותו יהיה מי שאתם ב-100% לא מאמינים בו. האם זה עדיין מעורר בכם את אותה התחושה?
הכלי הזה, של שינוי מרכיבי החוויה החושית (ראייה/שמיעה/תחושה), הוא הבסיס לטכניקות לטכניקות NLP לעבודה של שחרור מפוביות, מחולי, ומאמונות שלא מקדמות אותנו. גם בסמינרים המשתמשים בכלים מתקדמים של NLP, תוכלו למצוא את הנושא הזה. כמו למשל, בסמינר של טוני רובינס, אחד מהמנטורים הגדולים בתחום ההתפתחות האישית והעסקית.
האפקט של הכלי הזה, שמאפשר שינוי במרכיבי בחוויה הוא כלי עוצמתי, עוזר לשחרר לופים ודפוסי התנהגות חוזרים, גם כאלה שנוצרו וקובעו במשך שנים – בצורה מאוד מדויקת ויעילה.
אני מזמינה אתכם להתנסות ולהרגיש בעצמכם, איך אתם משפיעים על הקשרים המוחיים דרך השינויים במרכיבי החוויה בדיוק כפי שהוזכרו במאמר!